Nya tillgänglighetskrav 2025

2024-07-01

Från 2025 blir Sverige en del av en mer inkluderande digital värld! Då träder nya EU-direktiv i kraft som ställer krav på tillgänglighet för en bredare skala av produkter och tjänster. Vi på CCO vill ligga i framkant och ser detta som en fantastisk möjlighet att göra verklig skillnad i människors vardag

Vad innebär det här?

I praktiken betyder det att nya produkter och tjänster som når konsumenterna från och med juni 2025 måste vara tillgänglighetsanpassade. Det innefattar allt från datorer och smartphones till banktjänster, appar och e-handelsplattformar. Målet är att skapa en mer inkluderande digital miljö där alla, oavsett funktionsnedsättning, kan ta del av det samhället har att erbjuda.

Varför är det här viktigt?

För det första är det en fråga om rättvisa. Alla ska ha möjlighet att delta i det digitala samhället, oavsett funktionsnedsättning. Att göra våra produkter och tjänster mer tillgängliga är ett steg i rätt riktning mot ett mer inkluderande samhälle.

Men det handlar inte bara om moral och etik. Det finns också ett tydligt business case för tillgänglighetsanpassning. Studier visar att det kan leda till ökad kundnöjdhet, bättre varumärkesrykte och till och med ökad försäljning.

Hur kan vi göra våra produkter och tjänster mer tillgängliga?

Det finns många olika sätt att göra produkter och tjänster mer tillgängliga. Några exempel är:

  • Alternativ text för bilder: Att beskriva bilder i textformat gör dem tillgängliga för personer med synnedsättning.
  • Transkribering av video: Att erbjuda transkriberingar av videor gör dem tillgängliga för personer med hörselnedsättning.
  • Stort textformat och tydliga kontraster: Att använda stort textformat och tydliga kontraster gör texten lättare att läsa för personer med synnedsättning.
  • Kompatibilitet med hjälpmedel: Att se till att produkter och tjänster är kompatibla med hjälpmedel som skärmläsare och taligenkänningsprogram gör dem tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättningar.

Snygg design vs. tillgänglighetsanpassning

På CCO tror vi inte att man måste välja mellan en snygg design och en tillgänglighetsanpassad hemsida. Vi ser snarare dessa två aspekter som kompletterande delar av en framgångsrik strategi.

En väl utformad varumärkesdesign och grafisk profil kan förstärka tillgängligheten på flera sätt. Genom att använda tydliga färger, kontraster och typografi kan man skapa en visuell hierarki som gör det lättare för användaren att navigera och ta till sig informationen. Man kan också använda symboler och ikoner för att förtydliga funktioner och budskap.

Samtidigt kan en tillgänglighetsanpassad design bidra till en mer enhetlig och professionell varumärkesupplevelse. Genom att ta hänsyn till olika användares behov och förutsättningar kan man skapa en produkt eller tjänst som är användarvänlig och inkluderande för alla.

Vi tror att detta är en viktig trend som kommer att fortsätta att växa i framtiden. Allt fler företag inser vikten av att skapa inkluderande produkter och tjänster, och de som lyckas med detta kommer att stå starka i konkurrensen.

Hur kan CCO hjälpa ert företag?

CCO tar detta på allvar och har sedan lång tid tillbaka hjälpt våra kunder att göra sina produkter och tjänster mer tillgängliga. Vi har experter inom tillgänglighet, utveckling, SEO och design som både anpassar befintliga lösningar men även ser tillgänglighet som en självklarhet från start. Tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande digital värld!

Här är några resurser där du kan lära dig mer:

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss på CCO om du har frågor eller funderingar kring de nya tillgänglighetskraven. Vi är här för att hjälpa dig!

Mer läsning

Framtidssäkra din webbplats: Nya tillgänglighetslagen kräver handling nu!

Läs mer

UX-Design: Hur god användarupplevelse förbättrar din digitala kommunikation

Läs mer

Sommarstängt på CCO

Läs mer

CCO? Christmas Coconut Office?

Läs mer

Byt till Google Analytics 4 innan första juli 2023

Läs mer

Hur kan du arbeta med 3D och animationer?

Läs mer

Kreatörerna och Piece Of Pie blir CCO

Läs mer

Lediga kontorsrum och coworking space i centrala Luleå!

Läs mer

Marknadsföring med influencers

Läs mer

Fördelarna med marknadsföring i sociala medier

Läs mer