Framtidssäkra din webbplats: Nya tillgänglighetslagen kräver handling nu!

2024-01-16

Inför den nya tillgänglighetslagen som träder i kraft 2025, står svenska e-handelsföretag inför stora utmaningar. En nyligen genomförd granskning av Useit Consulting visar att många e-handelsplattformar är otillräckligt anpassade för personer med funktionsnedsättningar.

Tillgängliga och inkluderande digitala lösningar är ett måste

Som en digital byrå med fokus på e-handel och hemsidesutveckling ser vi en ökande efterfrågan på tillgänglighetsanpassade lösningar. Inför den nya tillgänglighetslagen som träder i kraft 2025, är det avgörande att e-handelsplattformar inte bara följer lagens krav utan även ser tillgänglighetsanpassning som en viktig del av deras digitala strategi.

Vår erfarenhet visar att många e-handelsföretag i Sverige fortfarande har en lång väg att gå för att uppfylla de nya standarderna. Enligt en granskning utförd av Useit Consulting, visade det sig att många svenska e-handelsplatser är otillräckligt anpassade för personer med funktionsnedsättningar. Bland de testade plattformarna, som inkluderade stora aktörer som Adlibris, Apotea, och Clas Ohlson, klarade ingen av att uppfylla mer än 40 procent av de tillgänglighetskriterier som undersöktes.

Som digitala experter betonar vi behovet av en kulturförändring inom e-handelssektorn. Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, påpekar vikten av att företag inser hur många potentiella kunder som går förlorade på grund av otillgängliga webbplatser. Från vår sida rekommenderar vi e-handelsföretag att integrera tillgänglighetsanpassningar redan från början av utvecklingsprocessen. Har man inte gjort det är det hög tid att kontakta oss eller någon annan aktör som är duktig och erfaren inom tillgänglighetsanpassning av webb och e-handel.

Lennart Engelhardt, VD för tillgänglighetsföretaget Funka, uttrycker oro över att många svenska e-handelsplattformar inte kommer att uppnå tillräcklig tillgänglighet när lagen träder i kraft. Detta understryker vikten av vårt arbete som digital byrå i att stödja och vägleda våra kunder mot mer tillgängliga och inkluderande digitala lösningar.

Att inte uppfylla de nya kraven kan leda till sanktioner, inklusive böter. Detta för att se till att företag tar den nya lagstiftningen på allvar och arbetar tillsammans med sina digitala partners för att säkerställa att deras plattformar är tillgängliga för alla användare.

CCO arbetar redan med verktyg och metoder för att skapa webbplatser som är tillgänglighetsanpassade enligt de internationella riktlinjerna för webbtillgänglighet (WCAG). Utöver att skapa nya webbplatser hjälper vi även företag, organisationer och myndigheter att tillgänglighetsanpassa befintliga webbplatser enligt WCAG’s riktlinjer.

Mer läsning

UX-Design: Hur god användarupplevelse förbättrar din digitala kommunikation

Läs mer

Sommarstängt på CCO

Läs mer

CCO? Christmas Coconut Office?

Läs mer

Byt till Google Analytics 4 innan första juli 2023

Läs mer

Hur kan du arbeta med 3D och animationer?

Läs mer

Kreatörerna och Piece Of Pie blir CCO

Läs mer

Lediga kontorsrum och coworking space i centrala Luleå!

Läs mer

Marknadsföring med influencers

Läs mer

Fördelarna med marknadsföring i sociala medier

Läs mer

Viktig information kring jul och nyårshelgerna

Läs mer